-

1915 Gas! Droomkastelen?

de Tweede Slag

  • koninklijke zaal
  • tijdelijke tentoonstelling

Over

Op 22 april 1915 had voor het eerst in de geschiedenis een grote gasaanval plaats. Tussen Steenstraat en Langemark dreef chloorgas op de wind vanuit de Duitse lijn over Franse troepen die daartegen niet beschermd waren. Er vielen meer dan duizend doden en bijna brak de geallieerde frontboog bij Ieper. Het was de start van een maandlange bloedige strijd waarin nog vijf gasaanvallen plaatshadden en die het geallieerde front tot minder dan 4 km van het stadscentrum bracht. De burgerbevolking werd gedwongen de stad te verlaten. Later werd dit alles de Tweede Slag bij Ieper genoemd. In de daarop volgende 27 maanden bleef de ‘kleine’ Ieperboog een constante dreiging, en werd de stad zo goed als helemaal tot puin geschoten. 

Vóór de oorlog was Ieper niet alleen als Middeleeuwse stad bekend. In de omgeving bevonden zich ook vele kastelen en landhuizen met uitgebreide domeinen. In het eerste oorlogsjaar werden vele ervan betrokken in het oorlogsgeweld. Ze werden vernield omdat het front dwars door het domein liep, of ze werden gebruikt als hoofdkwartier, als medische hulppost of als kampplaats. Voor de meeste van deze domeinen betekende de oorlog een einde aan een glorietijd. Een aantal werd hersteld, andere heropgebouwd, maar de meeste veranderden voorgoed van aanschijn of bestemming. Van sommige is vandaag niet meer dan een bos terug te vinden. Of alleen de naam van een oorlogsbegraafplaats herinnert aan hun luisterrijke bestaan. 

De historische dubbeltentoonstelling 1915, de Tweede Slag bij Ieper en Droomkastelen? brengt deze tragische gebeurtenissen op unieke wijze in herinnering. Ongekend beeldmateriaal, verhelderende overzichten, iconische voorwerpen en documenten illustreren het tweede oorlogsjaar van de eeuwherdenking voor Ieper en de frontstreek. Tegelijk vormt het tweede deel van de tentoonstelling een inleiding op drie andere tentoonstellingen over kasteeldomeinen van de regio, in Heuvelland (Kemmel), Zonnebeke en Poperinge (De Lovie).